Gästbloggning #2
Dags för ytterligare ett inlägg från mig, haha ;-)
I detta inlägget tänkte jag dela med mig av vad jag tycker är viktigt då man letar häst och allt kring det.
För er som följer min blogg eller har kikat på den, vet att jag har haft en häst hos mig under i princip hela sommaren. Jag hade även en annan hos mig förra sommaren också, men det slutade dessvärre med att jag lämnade tillbaka de båda. Detta berodde inte på att jag ville ha någon slags "sommarhäst" eller någon häst bara för att prova på, för jag vet vad det innebär och vad det kostar att ha egen häst. Det hela berodde helt enkelt på att det inte funkade. Så ett litet tips från mig är att antingen se till att få ha hästen på prov, ha ett öppet köp eller prova hästen massor innan man köper en häst. För det är verkligen guld värt, då får man verkligen en chans att få prova hästen på hemmaplan.

När jag kollar på annonser så är det viktigt för mig att det först och främst finns bild, gärna fler än en och ännu bättre, en video också. Viktigt är också att det är en bra text till som översiktligt men ändå tydligt förklarar vad det är för typ av häst, vad den kan, vad den säljs som, hur gammal den är, hur hög den är och gärna anledning till varför den säljs. Skadehistorik är också superviktigt, om någon sådan finns.
Jag blir dock nästan varje gång lika fundersam när det står i annonsen "säljs pga platsbrist" känns inte som en vettig anledning. 

Sen när man väl kommit så långt att man bestämmer sig för att höra av sig till ägaren, så finns det också lite saker att tänka på, och som kan göra att jag väljer att inte ta det vidare. Det gäller att formulera sig bra, ha en tydlig "målbild" framför sig och inte fråga saker i onödan, läs annonsen noga så du inte frågar något som redan är skrivit. Däremot så finns det de ägare som trots att man skriver och formulerar sig trevligt, inte är trevliga tillbaka. De som bara "vill bli av med hästen" vill oftast bara just det, bli av med hästen, vad som än krävs. Dessa passar jag mig gärna för. De är kanske inte helt "rent mjöl" i påsen om de absolut inte går med på prov innan köp eller ett öppet köp. För är de helt säkra på vad de säljer, så kommer ju inte hästen komma tillbaka oavsett. Sen hade ju jag själv som säljare såklart velat att min häst kom till någon som trivs med hästen och som hästen trivs med, gör de inte det så är det ju inte mer än rätt att den får komma tillbaka till mig ändå. Ska man sälja så ska det vara helt rätt! Är det så stressat så att hästen bara måste "försvinna" så vill då inte jag vara med i någon affär. Det kan bli fruktansvärt dyrt då.

Så mina råd är att ta det lugnt vid ett eventuellt hästköp, det kan som sagt bli väldigt mycket dyrare än vad det behöver vara om man bara ska kasta sig in i något. Känn efter flera, flera gånger. Finns det möjlighet för att komma och prova den fler gånger, så gör det! Det bästa är dock att första gången låta ägaren göra allt, för då se man bäst hur det fungerar. Hur ägaren behandlar hästen, hur hästen är i sitt (förhoppningsvis) rätta jag, och hur ägaren rider hästen. Det är helt enkelt (enligt min mening) bäst att bara observera hästen och ägaren först. Givetvis ska man ju prova den också, men för min del är det skönt så man är lite "förvarnad".
Efter det är det såklart att komma överrens om hur man går vidare, om det är intressant. Hästen jag hade hos mig över sommaren hade jag och ägaren skrivit ett slags foderkontrakt på. Vilket för oss funkade finemang!
Alla går ju dessvärre inte med på det, men de som gör det tror jag är väldigt måna om var hästen hamnar och att de vet vad det säljer för något. Så antingen ett tydligt kontrakt skrivet innan eller ett öppet köp, det är egentligen säkrast för både köpare och säljare, enligt mig.

Vi hörs i nästa inlägg! /Josefine
Hästen jag hade över sommaren, Lanzo ♥
#1 - Alice

mycket bra tips 😀

#2 - Days%20by%20Johanna

Intressant och läsa.

#3 - Days by Johanna

Intressant och läsa.

#4 - Erika

Bra tips till oss som läser annonser hela tiden, haha ;)

#5 - linah

men så kul:D!

#6 - Amanda

Så fin bild!!

#7 - my

Fin bild :D