känslan styr dig framåt
Man kan rida på så otroligt många sätt och att veta skillnaden mellan rätt och fel kan vara ganska suddig i vissa fall. Ridningen kan också skilja på vilken ryttare man pratar om, vilken inriktning du satsar på och framförallt vilken typ av häst du rider. Det som jag tycker är avgörande i ridningen är känslan, för jag anser att det är den som styr dig dit du vill. Man kan rida på många sätt som sagt och det är egentligen bara den som sitter på som kan avgöra ifall det är rätt eller fel, men om man inte rider med någon slags känsla tycker jag att det blir fel hur man än rider. 
 
Du sitter på ett djur som har både känslor och en helt egen vilja. Om den skulle vägra att samarbeta tar den övertaget på en sekund. Skillnaden på ett bra eller dåligt pass kan vara väldigt finslipad och ögonen kan lura om du står från marken och kolla. En ryttare få ofta höra om hur lätt det ser ut samt att de som kollar inte kan förstå hur du som sitter där uppe kan ha ett flås när det är hästen som mestadels jobbar (enligt dem). 
 
Som ryttare behöver du ha fullt fokus samt kontroll. Du ska rida med en känsla som gör att du känner varje muskel på din häst (eller det ska kännas så iaf). Detta har Calltino verkligen lärt mig för han ger mig ingenting gratis. Om jag börja blir trött och råka lätta lite på tygeln t.ex. så försöker han direkt att ändra på det jag vill. Om jag istället ligger ett steg före och utesluter allt runt omkring och bara ha fokus på just han och mig. Hjälper han framåt i varje steg han tar och vägleder han med min känsla så styr han oss framåt. 
 
Det är mycket mer teknik än vad vissa tror och det är de som i längden avgör ifall du har gjort rätt eller fel i ditt arbete.